Suomen sotasurmat 1914-1922
Suomen sotasurmat 1914-1922 Suomeksi På Svenska In English

Vuosina 1914-22 sotaoloissa surmansa saaneiden nimitiedosto

Avattu 5.3.2002 ja päivitetty 19.5.2004
Hae henkilöä klikkaamalla tästä >>

Hakuohje

Yleistä

Hakua käytetään kirjoittamalla yksi tai useampia hakusanoja Haku-ruudussa oleviin tyhjiin hakukenttiin. Kaikkia kohtia ei tarvitse täyttää. Voit ajatella jokaisen hakukentän väliin sanan JA. "Etsi kaikki henkilöt, joiden sukunimi on Virtanen JA etunimi on Jussi".Haku kannattaa aloittaa epätarkoista tiedoista (esim sukunimi tai kuolinpaikka) ja tarkentaa sitä edelleen, jos hakutulos on liian suuri.

Kun olet täyttänyt kaikki haluamasi kohdat, paina hae-näppäintä. Muutaman sekunnin kuluttua näyttöön ilmestyy lista hakuehdot täyttävistä henkilöistä. Huomaa että haun kesto riippuu palvelussa olevista yhtäaikaisista käyttäjistä, joten ruuhkaisina aikoina haku voi kestää huomattavasti kauemmin.

Tietoja käytettäessä on huomattava seuraavat seikat:

 • Haku erottaa isot ja pienet kirjaimet toisistaan, Virtanen on siis eri asia kuin virtanen, Wirtanen tai wirtanen.
 • Useimmilla henkilöillä on useampi etunimi, kannattaa siis käyttää %-merkkejä tunnetun etunimen ympärillä.
 • Tietokannassa kaikki nimet alkavat isoilla kirjaimilla.

  Haun laajentaminen

  Hakua voidaan laajentaa käyttämällä katkaisumerkkiä %. Esimerkiksi hakusana Jokinen etsii tietokannasta kaikki Jokiset, mutta hakusana %oki% löytää Jokisten lisäksi myös mm. seuraavat sukunimet: Ahjokivi, Alajoki, Alaraudanjoki, Haapajoki jne. Huomaa että katkaisumerkin käyttäminen hakusanan edessä hidastaa hakua, sillä tietokantaohjelma joutuu käymään läpi kaikki nimet tietokannasta. Sen vuoksi kannattaa suosia katkaisumerkkiä vain nimen lopussa, tai olla käyttämättä sitä lainkaan.

  Yksittäisen kirjaimen voit korvata _-merkillä (alaviiva). Esimerkiksi _okinen etsii kaikki 7-kirjaimiset sanat, joiden ensimmäinen kirjain on mikä tahansa ja loppuosa täsmälleen "okinen".

  Katkaisumerkkejä voi myös yhdistää keskenään, esim. _uus% tuottaa hakuterminä käytettynä mm seuraavat tulokset: Huusari, Huuska, Huuskonen... jne.

  Haun rajaaminen

  Hakua voidaan rajata käyttämällä useampia hakukenttiä ja poistamalla %-merkkejä hakusanoista. Esimerkki: Hakusana Virtanen tuottaa suuren määrän kohteita. Tarkennetaan hakua lisäämällä kohtaan etunimi Johan%, jolloin löydettyjen henkilöiden määrä putoaa kolmeentoista (13).

  Syntymä- ja kuolinaika

  Syntymäajan ja kuolinajan ala- ja ylärajat asetetaan muodossa vvvv-kk-pp missä vvvv on vuosi, kk on kuukausi ja pp on päivä. Muista asettaa sekä ylä- että alarajat. Esim: Halutaan kaikki välillä 1.4.1918-3.5.1918 kuolleet henkilöt:
  asetetaan kenttään Kuolinaika seuraavat arvot: (ensimmäiseen laatikkoon) 1918-04-01 ja jälkimmäiseen laatikkoon 1918-05-03. • Suomen sotasurmat 1914-1922 © 2001- Valtioneuvoston kanslia, Suomi Finland
  Saavutettavuusseloste palaute: kirjaamo@arkisto.fi